След зрителски сигнали за по-ниски цени на основни хранителни продукти в чужбина

...
След зрителски сигнали за по-ниски цени на основни хранителни продукти в чужбина
Коментари Харесай

Ето колко струват свинското месо и картофите в Лондон и Рим, ще се изненадате

След зрителски сигнали за по-ниски цени на съществени хранителни артикули в чужбина по отношение на тези в България взехме решение да проверим какъв брой костват месото, картофите и олиото в Италия и Англия, или какъв брой ще коства приготвянето на свинско с картофи, предава bTV.

Цените в Лондон

Домакинствата във Англия ги чака средно нарастване на сметките с към 4000 паунда тази година. Това сочи отчет на Националния институт за стопански и обществени проучвания, който отбелязва също, че стопанската система може и да избегне криза, само че милиони британци няма да го усетят.

Продажбите на храни са намалели с 0,3% през последния месец след растеж с 1% през предходния интервал. Общите разноски са били по-ниски с 1,2% на месечна база през първия месец на годината. Националният институт за стопански и обществени проучвания счита, че семействата с ниски и междинни приходи са изправени пред най-големия финансов удар от рецесията с разноските за живот.

За последната година инфлацията във Англия е близо 11%. Ето и осреднената цена на определените артикули:

1 кг свинско месо – 6 паунда, или 13,12 лева

1 кг картофи – 86 пенса, или 1,88 лева

1 л слънчогледово олио – 2 паунда, или 4,37 лева

Важно е да отбележим, че минималната ставка на възнаграждение тук от 1 април ще бъде 10,42 паунда, или съвсем 23 лева по днешния курс, което при 8-часов работен ден и 22 работни дни в месеца прави минимално възнаграждение с еквивалент от към 4000 лева

Цените в Рим

Инфлацията в Италия се забавя и наподобява е в развой към " еволюционен спад “. Това беше доказано от парламентарната бюджетна работа във февруарската записка за икономическата обстановка.

Въпреки това от Асоциацията на потребителите в Италия предоставиха прогнози за по-високите разноски, с които потребителите ще би трябвало да се сблъскат. Така през 2023 година италианците рискуват да бъдат изправени пред средно увеличение от над 2000 евро на семейство, без нарастванията на сметките за електричество и газ. 

Средно през 2022 година потребителските цени са нарастнали с 8,1%, отбелязвайки най-голямото нарастване от 1985 година (9,2%). Ето и осреднената цена на определените артикули:

1 кг свинско месо – 12 евро

1 кг картофи – 1,50 евро

1 л слънчогледово олио – 3,50 евро

Брашното регистрира растеж от 17% за бялата захар – 7,4% за една година, a тиквичките – 16%, ябълките са към 2, 50 евро за кг, a бананите остават на постоянна цена. През тази година се чака питателните артикули ще усилят разноските на едно домакинство с към 507 евро.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР